Női Futsal NB II tájékoztató

2022. július. 08., 09:24   |    

Női Futsal NB II tájékoztató

A futsal egy dinamikusan fejlődő, gyors, látványos, technikás, egyre népszerűbbé váló ága a labdarúgásnak, melyet elsősorban teremben játszanak. A pályán 4 mezőnyjátékos és 1 kapus lehet egyszerre.

A játéktér egy az egyben a kézilabda játéktere, 40*20 méter méretű, 3*2 méteres kapukkal. A futsalt fékezett pattanású, 4-es méretű labdával játsszák. A játékidő kétszer 20 perc tiszta játékidő, azaz, ha játékon kívül van a labda, akkor áll az óra. A futsal, specialitásából adódóan a labdarúgás utánpótlás-képzését is hatékonyan tudja segíteni, emiatt egyre több nemzet kezeli kiemelt helyen. A futsal perspektívát tud nyújtani azon játékosok számára, akik a nagypályás labdarúgásban nem találják meg számításukat.
A futsalt, azon belül is annak női ágát az UEFA is egyre inkább támogatja, aminek egyik lépéseként 2018-ban megrendezték az első hivatalos női futsal Európa-bajnokságot, melyen Magyarország együttese csupán egy hajszállal maradt le a négyes döntőről, olyan nemzetek mögött, mint Spanyolország, Portugália, Oroszország és Ukrajna.
A 2021 őszén rendezett EB-selejtezőn Magyarország ismét csoportmásodik lett, Oroszország mögött. Az oroszok későbbi kizárásával azonban lehetőséget kapott arra, hogy részt vegyen a 2022 júliusában, Portugáliában rendezett négyes döntőben a címvédő spanyolok, a házigazda portugálok, valamint az ukránok mellett.  A csapat szépen helytállt a nála magasabban jegyzett együttesek alkotta mezőnyben és a 4. helyen végzett.
A hírek szerint néhány éven belül a női futsal Bajnokok Ligája küzdelmeit is elindíthatja az UEFA.

Női futsal Magyarországon
A női futsal Magyarországon a kétezres évek közepén jelent meg az országos versenyrendszerben.
Jelenleg évek óta két osztályban működik az országos szintű versenyeztetés (NB I és NB II). Az NB I bajnokság 8 csapatos, ennek kötelező utánpótlása az I. osztályú U15 korosztály, mely szintén az országos versenyrendszerben kerül kiírásra. Az NB I-es együttesek utánpótlás csapatai kötelezően részt vesznek benne, emellett bármely sportszervezet beadhatja nevezését, így az NB II-be nevező sportszervezetek is indíthatnak U15 leány csapatot. Az NB II a nevezők létszámától függően egy vagy több csoportban kerül lebonyolításra. A Női Futsal Magyar Kupában az első és másodosztály csapatai vesznek részt.

Az NB II női felnőtt futsal bajnokság előnyei
Az NB II női felnőtt futsal bajnokságban történő versenyzés kiváló lehetőség azon sportszervezetek számára, akik a nagypálya helyett vagy akár mellett keresnek országos szintű versenyzési lehetőséget.
Az NB II női futsal bajnokságban történő indulás legfőbb előnyei:

  • v Országos bajnokság, a női futsal második vonala, mely nyílt rendszerű, azaz bármely sportszervezet csapata benevezhet, aki elfogadja és teljesíti a nevezési feltételeket.
  • v A benevezett csapatok versenyeztetési költségeikre (játékvezetői, versenyengedély díjak) 90%-os díjcsökkentést kapnak.
  • v A csapatokat a díjcsökkentett versenyeztetési díjakon felül az utazási, terembérleti, étkezési stb. költségeik terhelik. Ezek többnyire alacsonyabbak, mint egy nagypályás versenyzés esetében (kisebb busz, kisebb pálya bérlése).
  • v Nincs előírva kötelező utánpótlás versenyeztetés, de van lehetőség U15-ös csapat versenyeztetésére az országos versenyrendszerben.
  • v A vezetőedzőnek elegendő MLSZ Futsal Alap vagy MLSZ GR ”C” vagy MLSZ GR Alap licensszel rendelkeznie.
  • v Kiváló lehetőség azon csapatok számára, akik a megyei szintű versenyzésnél komolyabb kihívásokat keresnek, de különböző okok miatt – pl. létszám vagy infrastruktúra hiánya – a nagypályás versenyrendszerben nem tudnak részt venni.
  • v Azon csapatok számára is jó lehetőség, akik a nagypálya mellett további versenyzési lehetőséget keresnek. NB II nagypályás versenyengedéllyel rendelkező játékosok szerepelhetnek futsal bajnokságban is.
  • v A bajnokságban szerepelhet a 15. életévét betöltött játékos, így 15 éves kortól bármelyik leánynak lehetőséget tud nyújtani a versenyzésre és ezáltal a fejlődésre.
  • v A Női Futsal Magyar Kupának köszönhetően az NB II-es együttesek összemérhetik erejüket az élvonal csapataival is. A Női Futsal Magyar Kupa Final Fourban évről-évre rendre szerepel NB II-es „meglepetéscsapat” is.

A 2022-2023-as NB II felnőtt női futsal bajnokság nevezési határideje 2022. július 18. 14:00 óra. A bajnokság versenykiírását a dokumentumtar.mlsz.hu oldalon lehet megtalálni.
A bajnoksággal kapcsolatos bármilyen további kérdés esetén az alábbi elérhetőségeken állnak rendelkezésükre:  
Mersich Péter: mersich.peter@mlsz.hu; 06-30-774-26-63
Quirikó Vivien: 06-20-539-93-94


További hírek

Közérdekű
Grassroots Önkéntes Tanfolyam 2024.március

2024-02-06 10:04:31

Grassroots Önkéntes Tanfolyam 2024.március

A Magyar Labdarúgó Szövetség „Grassroots Önkéntes” tanfolyamot indít Hajdú-Bihar megyében.

Közérdekű
Kellemes Ünnepeket Kívánunk!

2023-12-13 14:56:30

Kellemes Ünnepeket Kívánunk!

Közérdekű
Grassroots Önkéntes Tanfolyamot indít az MLSZ Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóság

2022-11-28 09:48:59

Grassroots Önkéntes Tanfolyamot indít az MLSZ Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóság

A Magyar Labdarúgó Szövetség Felnőttképzési Intézete „Grassroots Önkéntes” tanfolyamot indít Hajdú-Bihar megyében.

Közérdekű
Igazgatóság új címe

2022-11-03 11:33:45

Igazgatóság új címe

Tisztelt Sportszervezetek!

Értesítők, információk

2023-06-15 15:04:30

2023/2024. Vármegyei Kupa

Szponzorok